söndag 22 januari 2012

Costa Rica - drömmarnas semester

Har nu kommit tillbaka från en alldeles fantastisk semester i Puerto Viejo, Costa Rica.
Resan började förra fredaen då vi begav oss till hotellet i Newark, nära flygplatsen. Det blev först buss til tågstationen, sedan tåg till grand central, tunnelbana med byte till Penn station, tåg till flygplats, tåg där och til sist busshämntning från hotellet. Mycket transporter hit och dit men allt flöt på bra. Vi sov en natt i ett halvfräscht rum och sedan begav vi oss tidigt på morgonen, då isen fortfarande låg på marken, till flygplatsen. Det blev att checka in och sedan vänta.. eftersom vi är i USA på ett visum och har ett speciellt papper i passet blev vi uppropade innan vi fick gå på planet.. det var så de kunde ta ut papprena så vi skulle kunna komma tillbaka in i landet. Hur som helst eftersom vi blev "sist" och inte hade fått några platser än och bara några få hade köpt plats med extra benutrymme - så hade vi tur.. vi fick platserna med extra space, utan att betala extra. Väl framme i San Jose så blev det papper och sånt att gå igenom innan vi kom ut och mötte Alices kompis som arbetar som volontär där. Hon följde med oss till Puerto Viejo för några dagar och även hennes syster och systers pojkvän var där. Vi tog bussen och längs vägkanterna såg jag ormbunkar stora som träd.. tänkte att nu är det djungeln vi har hamnat i! Vi kom fram när det var mörkt, blev mötta och hämtade i en golfbil. De visade oss runt i stugan vi hyrde och sedan gick vi och la oss. Just de.. på bussen träffade jag ett ungt svenskt par från Växjö (nära där jag är ifrån) - världen är bra liten..

På söndagen började det med regn och det såg molnigt ut.. men vi begav oss mot stranden i alla fall. Vi gick till stranden som är näst närmast.. för att komma dit fick vi gå på en stig genom djungeln på nedfallna palmblad och sicksacka mellan ruttna nedfallna frukter jag inte ens vet namnen på. På väg dit blev det ett ösregn och vi blev blöta... men väl framme vid stranden slutade det och det sprack upp till en fin dag. Vi tog vårt första dopp i det karibiska havet, som var blått och varmt. Det var höga vågor, så vi höll oss ganska långt in, men vilken fin strand! Senare gick vi ut för att äta och för att fira Alice' kompis som fyllde år. Efteråt följde alla med till vår stuga (tyskarna och jag) och jag lärde dem svenska regler för yatzy.

Måndagen hade ett tidigt morgonregn, men sedan var det riktigt varmt. Vi tog bussen till Punta Uva, en strand som var ca 7 km bort. Det var helt klart värt att åka dit, den finaste stranden jag någonsin sett.. det var riktigt vackert där. Vi hade en härlig dag i solen och vattnet och bara njöt av utsikten. Senare bestämde vi oss för att gå tillbaka. Det blev en två timmars lång promenad, säkert runt en mil med tanke på alla in och utbuktningar på stranden. Vi gick barfota längs stranden hela vägen, utan sista biten som var stigen genom skogen. Mitt i allt fick vi ett ösregn, så vi hann bli både blöta och sedan torra igen. Efter den promenaden var vi alla trötta och hade en lugn avkopplande kväll. Hammocken på våran balkong var bästa stället om man ville koppla av lite!

På tisdagen var det en solig morgon. Vi gick upp tidigare för Lorena (Alice' kompis) och de skulle ta bussen tillbaka. Efter det passade jag och Alice på att testa surfing, så vi tog en lektion. Vi gjorde det vid den svarta stranden (som var närmast och hade mer nybörjar vågor). Namnet på stranden är för att sanden är svart.. ganska häftigt.  Det var svårt i början, men när det väl funkade var det roligt.. vi höll på i två timmar och det blev en hel del vågor som vi lyckades surfa ända in till stranden. Efteråt kändes det som att jag hade svalt halva havet och vi hade blåmärken lite här och där..  När vi kom tillbaka visade en av ägarna till stugorna oss apor och sengångare i träden utanför. Vi satt sedan och pratade ett tag vid poolen innan vi duschade och gick ut igen för att titta i lite affärer.

Onsdagen klarade vi oss utan regn, däremot blev det lite mer av träningsvärk.. vem hade trott att man skulle få det av att surfa i två timmar.. Aporna väckte oss redan vid halv fem på morgonen med deras rop, men som tur var kunde vi somna om och vi sov lite längre. Medan Alice fortfarande sov så läste jag ute i hammocken. Vi gjorde sedan pannkakor till frukost (hade en mix) och till det hade vi vattenmelon. Vi gick sedan till Playa Cocles, stranden där vi var första dagen. Det var superfint väder, så vi tog en del kort, badade i vågorna och kopplade av i solen. På kvällen hängde vi lite i stugområdets bar med de andra gästerna och spelae bland annat biljard. Det blev en trevlig kväll.

På torsdagen gick vi upp lite tidigare för att åka på en tur.. till ett vattenfall i regnskogen. Vår turledare var en supercool svart kille med dreads, som lyssnade på reagge - vilket Puerto Viejo är lite känt för. Han var i alla fall väldigt bra ochvisade oss olika djur, bl a såg vi röd giftig groda, grön papegoja, tucaner, sengångare och något jag inte vet namnet på. Vi gick igenom regnskogen på en smal, lerig stig.. den var lite knepig. Det var molnigt hela tiden, men precis när vi kom runt och kunde se vattenfallet då kom solen fram - bra timing!! Det var så häftigt och vackert, ett vattenfall mitt i regnskogen. Självklart hade vi badkläder på så det blev att gå i och ta sig en dusch - superhärligt!! Efter det satt vi lite i solen, i regnskogen, åt färskt kokosnötskött och tittade på vattenfallet - exotist! Vi gick sedan hem till bekanta till guiden och åt goda exotiska frukter innan vi fortsatte till nästa destination, som var en liten miniby, med några familjer som gör allt själva. Vi fick en rundvandring i deras "trädgård" av byns "ledare". Vi fick bland annat se hur han gjorde snöre från blad, olika träd som kan färga saker, olika träd för sjukdomar, kakaobönor, stjärnfrukt, någon frukt som kunde användas till läppstift mm.. vi fick testa allt möjligt precis nyplockat från träden - det smakade så mycket bättre än annars (av de saker jag redan testat, de andra sakerna var också bra). Efter det så gjorde vi varmchoklad.. Han rostade först torra kakaobönor, sedan hackade dem, separerade bort skalen, malde det till "chokladsås" blandade med varmt vatten, farinsocker och mjölkpulver - bästa varma chokladen jag haft!! Och vår turguide höll sig till sitt måtto - "organic bro", det sa han även om bananerna vi fick från hans farm.. och jag måste säga bananerna i costa rica är mycket bättre även om bananerna vi ofta har är därifrån.. På väg tillbaka från denna vällärda by, körde vi en omväg till en liten flod.. på andra sidan floden var nämligen Panama.. så nu har jag sett det landet från väldigt nära håll. Väldigt fin utsikt där! När vi kom tilbaka var vi riktigt trötta så vi la oss väldigt tidigt.

Fredagen och sista dagen så hyrde vi cyklar och tog oss först till stranden ett tag, sedan fortsatte vi till "Jaguar rescue center" ett ställe där de tar hand om skadade djur och försöker få dem att återhämta sig för att släppa tillbaka dem i vildlivet. Där fick vi se många djur, bl a ormar o spindlar... lite andra djur som jag föredrog var häftiga grodor, sengångare, en jaguarunge, tucanunge och så aporna.. Vi fick gå in till aporna och ha dem klättrandes på oss - supersöta och häftig känsla.. tyvärr lyckades en nybajsad apa smeta ut lite avföring på min arm, men arbetarna där torkade bort det. Det var häftigt att se alla djuren där. På väg tillbaka stannade vi vis stranden igen för ett sista bad och lite avkoppling. Vi passade på att titta på en del surfare, många är riktigt bra där! På kvällen var vi vid baren igen för att se en film och det blev även en omgång biljard. Efter det var det dags att packa...

Hemresan började med en försovning och två väldigt stressade tjejer som lyckades komma i tid till bussen. Bussresan gick bra och incheckningen gick bra... tyvärr fick vi nyheten att det snöade i Newark och vårt plan blev 5 timmar försenat... så vi väntade i princip på flygplatsen en hel dag. Tillslut lyfte planet, men när vi väl landade gick det inga mer tåg o bussar för natten.. så halva natten satt vi på den flygplatsen och halvsov. Tog en buss till grand central på morgonen, åkte tåg och körde sedan hem.. Familjen ställde dit bilen åt oss, då de själva skulle bort. Så efter en natt av nästan ingen sömn kom jag hem, duschade och packade upp innan jag hade en lång skype med mamma och pappa.

Semestern var såå bra (bortsett från hemresan). Allt var så fint och jag såg mer än jag någonsin trott jag skulle... Jag vill tillbaka dit! En häftig upplevelse jag aldrig kommer glömma!
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar